Noget om vand - CopenhagenDaily
22 In brok/ mad/ mig

Noget om vand

I dag var jeg ude at spise frokost med en veninde, på et ret dejligt sted, Café Sokkelund. Jeg havde lyst til en sandwich med laks, og på kortet havde jeg set de havde “ginger ale”. Sådan en bestilte jeg, og ved siden af, bad jeg om et glas postevand.
Min veninde købte ligeså en sandwich, men bestilte et glas isvand med lime, til 10 kroner. Sodavanden kostede 33 for en lille og 49 for en stor (de vidste hvor de skulle hente pengene ind).

Maden kommer på bordet, og jeg får både sodavand og mit glas vand. Der var både en skive lime i, samt en isterning. Derfor jokede vi med at jeg nok blev krævet fuld pris for det, selv om jeg havde bestilt helt almindelig postevand.
Yeps. Det gjorde jeg.

Så jeg spurgte, om det mon kunne være rigtigt, når min bestilling lød på postevand. Jeg havde jo ikke bedt om lime og is. Svaret var “Vi tar’ altid fuld pris for vandet, servicen koster jo også”…. tjo…. “Må man det?” spurgte jeg, og ja sagde tjeneren. “Så kan man jo så diskutere om det er i orden”, og så var han videre til næste kunde.

Nu er det ikke fordi min verden ramler sammen af at skulle betale for postevand, men jeg synes et eller andet sted, at man som kunde der både betaler for frokost og ekstra drikkevarer, måske kunne få fri vand. Er det for meget at forlange? Er jeg mon gammeldags?
Hvad synes I ?

Nu er det ikke nogen ny debat, og restauranterne har faktisk ikke pligt til at servere gratis vand, medmindre man skal bruge det til at sluge medicin… så ved man det. Medbring drugs ved næste cafébesøg 😉

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  Sifka
  fredag 4. marts 2011 at 19:02

  Jeg synes, vand burde være free of charge. Så gammeldags er jeg altså;)

 • Reply
  Simon
  fredag 4. marts 2011 at 19:08

  Selvfølgelig skal man betale for vand. Også selv om man forlanger postevand, fordi man måske håber at få det gratis.

  På caféer og lignende synes jeg det er helt i orden indenfor rimelighedens grænser, men er jeg på decideret restaurant, forventer jeg lidt at det er med i prisen når jeg smider 6-1000 kroner.

  • Reply
   Therese
   fredag 4. marts 2011 at 19:16

   Er delvis enig 🙂

   Bestiller man kun postevand, er det ok med et symbolsk beløb. Dog mener jeg at postevand bør være gratis, ved bestilling af andre drikkevarer eller fx til en kop kaffe.

 • Reply
  Simon
  fredag 4. marts 2011 at 19:41

  Jeg tror ikke gratis postevand er særlig rentabel ved køb af småting. Der er sikkert også en måde at undgå at alle skal have postevand med alt.

  • Reply
   Therese
   fredag 4. marts 2011 at 19:55

   Tja, det kan være. Jeg har dog stadig svært ved at se problemet.
   Men så er det jo fint at der er caféer at finde, der stadig har god vandkultur, så der er et sted for alle 🙂

 • Reply
  bente
  fredag 4. marts 2011 at 19:54

  Synes det er noget fis, skal jeg så også betale for bestik på kineserrestauranten, hvis jeg ikke kan finde ud af pindene? Specielt fordi jeg vil have postevand, uden is og diverse citrus puttet i.

  • Reply
   Therese
   fredag 4. marts 2011 at 19:57

   Det tror jeg dog ikke, Bente, og hvis det var tilfældet ville jeg nok ikke besøge den kineser igen 😉

 • Reply
  Fisker & Fernández
  fredag 4. marts 2011 at 19:58

  Hernede er postevand ALTID gratis, og du kan bede om lige så meget af det, som du har lyst til. Desuden er der ikke nogen drikkervarer, som koster det, der svarer til over 30 kr – langt fra – ikke engang et glas vin.

  Jeg synes, det er trist, at man ikke engang kan bede om et sølle glas vand uden at skulle have moneterne frem. Måske synes restaurantørerne at det er nødvendigt, men de har jo selv skruet drikkevarerpriserne derop, hvor man nærmest ikke har lyst til at bestille andet et glas vand uden is og lime…

  • Reply
   Therese
   fredag 4. marts 2011 at 20:15

   Som jeg skrev til Simon, er det fint at betale et par kroner hvis man ikke ønsker andet end vand.
   Men jo, jeg synes du har ret i at det er høje priser. Det tror jeg dog ikke man kan gøre meget ved herhjemme – og så nyder vi jo heller ikke på samme måde priserne, når vi er udenlands 😉 ha ha. Ej, men jeg forstår hva du mener.

 • Reply
  Simon
  fredag 4. marts 2011 at 20:03

  Det er vel derfor det hedder en restaurant og ikke en gavebod? De skal vel også have lidt for servicen, opvasken osv?

  • Reply
   Therese
   fredag 4. marts 2011 at 20:12

   Arhh, Simon. Det synes jeg er lidt søgt. Har ikke foreslået at der skal være fri vand i lange baner når jeg er ude at spise, og synes da det er fint man blir charget et par kroner for et glas vand hvis det er det eneste man ønsker til sin mad.

   10 kr for et glas vand, oveni andre drikkevarer samt mad, synes jeg er for meget. De har vel allerede fået dækket opvasken og servicen af det andet man har bestilt?

 • Reply
  Ursula
  fredag 4. marts 2011 at 23:31

  Jeg var for en del tid siden inde og spise på Wagamama i Tivoli med nogle venner og deres børn. Vi bestilte alle drikkevarer og bad så om en kande vand ved siden af. Nogle af juicerne kræver ligesom lidt vand bagefter. Tjeneren kommer ind med 3 karafler og da vi skal betale står der vand 105 kroner!!! Hver kande kostede 35 kroner uden nogen form for advarsel. OG vi havde IKKE bedt om 3 kander. Jeg blev så arrig over denne arrogance at jeg skrev en sur mail til dem. De gav en lang sang om rent vand filtreret i et eller andet økosystem bla bla bla og sendte mig et gavekort på 100 kroner! Dog tog de imod min opfordring om at tjenerne skulle oplyse dette til folk inden de smed karafler om sig.
  Så jeg er med dig. Når man HAR købt dyre drikkevarer er det vel ikke for meget forlangt at få en tår vand ved siden af…uden at skulle røve en bank først!

  • Reply
   Therese
   lørdag 5. marts 2011 at 16:25

   Det er da ikke så fedt af Wagamama. Det er godtnok noget dyrt rent vand, de har dér 😉 Ha ha.
   De kunne i det mindste gøre opmærksom på det inden, for så kunne man jo selv bestemme om man havde lyst til at købe de kander vand.

 • Reply
  Dot
  lørdag 5. marts 2011 at 09:29

  Ja, det er så noteret som et sted jeg ikke gider at indtage noget som helst. Det er sløjt at der i Danmark ikke findes nogen som helst form for service. For mig er poste-vand service, ja det er så. God stil, om man vil. Det, der får mig til at komme igen et sted. Ja det var så mit sure formiddags-opstød.
  Knuser, Dot.

  • Reply
   Therese
   lørdag 5. marts 2011 at 16:26

   Jeg skal nok lade være med at foreslå at vi tøser på Sokkelund, Dot 😉 Møs

 • Reply
  Mona
  lørdag 5. marts 2011 at 12:05

  Heldigvis er der caféer, som har gratis vand stående. Man kan bare ikke få det serveret direkte ved bordet. Man skal selv hente vandet i baren i enten kander (ofte med is og lime i) eller i en vandhane. Meget lækkert ikke at skulle spekulere på hvor meget vand man drikker. Selvom det måske kun koster 10 kroner, så er det også irriterende at man skal sidde og overveje om man vil have et glas mere….fordi det jo hurtig løber op.

  • Reply
   Therese
   lørdag 5. marts 2011 at 16:29

   Det har du ret i, Mona. Der er enda gratis vand, serveret ved bordet, på “hippe” steder som Granola og Meyers Deli….så jeg forstår ikke problemet.
   Kanderne ved baren, er fine synes jeg, og jeg benytter mig ofte af dem som et supplement til min bestilling.

 • Reply
  Marie
  lørdag 5. marts 2011 at 23:30

  Jeg havde egentlig aldrig tænkt over det, før jeg en dag sad på en restaurant på Christianshavn og hørte nogle amerikanske turister kommentere indbyrdes, dét med at helt almindelig postevand kostede penge og hvor absurd de syntes prisen var. Og så kom jeg i tanke om mine besøg i USA, hvor man som det første, når man sætter sig ved et bord, får et stort glas vand og at det glas bliver fyldt op lige så snart det er ved at være tomt, vel at mærke uden at de kræver penge (eller tvinger én til at købe andre drikkevarer). Dét er service, hvis du spørger mig. Men på serviceområdet er DK desværre et uland.

  • Reply
   Therese
   søndag 6. marts 2011 at 11:06

   Ja, nu du siger det, Marie. Da jeg var i USA, var der vand og kaffe-refil, på en diner jeg besøgte. At det altid gjorde sig gældende med vandet, vidste jeg ikke, men det er da lidt sjovt.

   Jeg synes der overordnet er ok service i DK – bortset fra vandet 😉

   Velkommen til min blog 🙂

 • Reply
  Zehn
  søndag 6. marts 2011 at 12:19

  Jeg tror de fleste af os kan blive enige om, at vand ikke er gratis i grunden og et eller andet sted synes jeg måske nok, at der ligger et opdragende element i at man også betaler for dette, selvom man (og ens unger med) er vant til at vand er noget der findes i ubegrænsede mængder inde i vandhanen.

  Priserne de tager på de forskellige spisesteder/cafeer kan så diskuteres, men i endnu højere grad måden – for man KUNNE gøre som nogle gør, og sætte en bøtte op ved siden af vandet så at de penge der erlægges for de dyre dråber, går til et godt formål, redder nogle børn, eller sætter fut i et landbrugsprojekt et sted, hvor de med garanti ikke får fyldte glas på bordet ved ankomst og kaffe refills…

  Jeg forstår slet ikke det amerikanske argument – amerikanerne er kendte for umådehold hvad angår ressourcer – det er vel ikke en model vi ligefrem bør efterfølge??!

  • Reply
   Therese
   søndag 6. marts 2011 at 12:29

   Hjemme, betaler man jo også for sit vandforbrug, og jeg synes som tidligere skrevet også at vand på café/restaurant skal koste noget, hvis det er det eneste man ønsker at drikke.

   Ej, jeg ved sgi ikke. At amerikanere tilbyder frit vand, synes jeg ikke som sådan har noget med deres umådehold at gøre, jeg ser det som en god service, simpelthen. Ligesom “Fisker” der også skriver om vandservice i Spanien.

   Men det er interessant at det kan skabe så stor debat, og delte meninger i et kommentarfelt 🙂 Det er fedt.

   Velkommen til her på bloggen, Zehn.

  Leave a Reply