Efterårshaven – tørrede krydderurter til vinteren

1 delinger
1
0
0

Det er oktober. Haven er efterhånden blomstret helt af, og jeg er i gang med at pakke ned. Tørrede krydderurter er en supergod måde at forlænge haveglæden.

I år har jeg ikke haft stort held med de få grøntsager jeg har dyrket. Sneglene åd squashen, tomaterne blev ikke helt modne nok (har dyrket på friland da jeg endnu ikke har et drivhus) og hønsene fandt kålen lidt for tidligt 😉

Det har dog alligevel været en helt ok havesæson. Vi har nydt roserne, haft held med solsikkerne og brugt haven til hyggestunder. Selv om vejret ikke har været fantastisk, har vi fået solskinstimer nok til friske figner og masser af krydderurter.

Solsikkehoveder til tørre

Høsttid

Nu er det tid til at høste det der kan høstes og gemmes. Jeg starter med at klippe myntemarken ned, og bundte de kraftige planter. Derefter hænger jeg dem tørt og mørkt i skuret.
Er du heldig at have et drivhus, kan de også hænges derind. Der går tørringen måske enda lidt hurtigere.
Når mynten er tørret, piller jeg alle bladene forsigtigt af, og bruger dem til te. Min mormor i Norge, sendte mig af og til tørrede buketter med mynte og jeg elsker at jeg viderefører hendes traditioner.

Myntete kan hjælpe på en urolig mave, eller lette en hovedpine. Derudover renser dampen fra teen bihulerne, hvis man er forkølet.

Læssevis af mynte til tørre. Det var en god idé at lade mynten brede sig.

I år har jeg været heldig at have rigtig mange solsikker. Nu forsøger jeg at tørre hovederne. Frøene kan gemmes til næste års såning, samt gives til småfuglene. Hønsedamerne siger nok heller ikke nej til at hakke lidt i sådan et solsikkehovede.

Andre tørrede krydderurter, kan f.eks. være morgenfruerne. Nok er det en blomst og ikke en krydderurt, men anvendeligheden er den samme. Jeg plukker dem efterhånden som de blomstrer, og så nipper jeg blomsterbladene af. Når de er tørret, kan de bruges til te eller som drys på morgengrøden og i bagværk. Morgenfrue har en anti inflammatorisk virkning, og kan med fordel bruges ved forkølelser. Jeg har også haft planer om at lave en salve, men det bliver nok først til næste år. Så mange morgenfruer er der desværre ikke tilbage i haven.

Hvis du ikke har morgenfruer i haven, kan det virkelig anbefales. De er gode i buketter, og blomstrer fra tidlig sommer helt til frosten sætter ind.

Hvad høster du i din have?

Frisk morgenfrue, tørrer på få dage

1 delinger
1 comment
  1. Det er så skønt at benytte de goder der kan findes i haven, naturen. Det vi selv får tryllet frem i vore haver smager altid bedre, end det der er på hylderne hos grønthandleren eller den lokale købmand.
    God weekend / God fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om

Havelæsning

I Føtex, gjorde jeg et kup. To af Claus Dalby’s, lækre havebøger, til spotpris. De er blevet kigget…
Læs mere