0 In

Boller i karry med kokos

Jeg er en sucker for boller i karry. Mine første forsøg med denne ret, tog udgangspunkt i en opskrift fra Karolines kogebog. Nu har jeg efterhånden lavet opskriften mange gange, og nye ingredienser har fundet vej til gryden.
Frisk kokos, cayennepeber, af og til en håndfuld røde linser eller noget andet asiatisk inspireret.

Til 4 personer – eller to meget sultne personer, og en rest tilbage til frokost dagen efter.

Ingredienser:

Fars:

  • 400 gram hakket svin, kalv, kylling, lam eller en god blanding af et par af typerne
  • 1 tsk havsalt
  • 1/2-1 revet løg
  • 1 æg
  • 1-2 dl mælk (jeg bruger som oftest soya eller rismælk)
  • En god håndfuld rasp, mel eller havregryn

Karrysovs:

  • 1/2 kokosnød – revet på rivejern (kun det hvide, ing’?)
  • 1/2 finthakket løg
  • 2-3 tsk karry – den stærke
  • 1-2 tsk cayennepeber
  • 1 æble, finthakket – kan sagtens have skrald på
  • 6-7 dl kogevand
  • 2-3 spsk hvedemel eller noget maizena til at jævne
  • lidt smør

Smæk kødet op i en røreskål, deri puttes alle farsingredienser, og du rører og rører og rører, indtil farsen føles sej i det. Jeg bruger røremaskinen, og lader den stå og arbejde i laaang tid. Det kan være der skal mere væde i, det kan være der skal ekstra rasp i – det kan du mærke på farsen. Du skal kunne forme en bolle med din ske, uden at farsen splatter ud i hånden på dig. Inden farsen formes, må den gerne stå en halv time i køleskabet.

En stor gryde fyldes der vand og lidt salt. Måske et laurbærblad eller en dusk løvstikke. Vandet koges op, og når det bobler, kommes kødbollerne i. Alt efter størrelse (jeg kan li’ dem små), skal de ligge i vandet i 8-10 minutter. De skal føles faste. Tag bollerne op med en ske, og gem vandet.

Grib fat i en syl, et stegetermometer eller noget andet langt, tyndt og spidst. Prik hul i kokosnødden, og få så meget af saften ud som muligt.
Tag din kokosnød….og en stor tung kniv. Hold på bladet af kniven, og brug skaftet til at slå på nødden. Hele vejen rundt, på midten af den – det kan ta’ sin tid. Drej nødden rundt i hånden, mens den anden hånd banker på den. På et tidspunkt vil lyden af din banken, blive hulere og så er det at du snart vil opleve at den flækker. Det er ret sejt. Tak en kniv eller en ske, og få kødet ud af den halve nød. Riv på groft rivejern.

I en anden stor gryde, smeltes lidt smør – når smøret er smeltet, kommes løget i. Steg det til det er klart, kom derefter karry, cayenne, kokos og æble  i. Lad det brune i et minuts tid, ved ret høj varme, og rør konstant rundt.
Bruger du mel og ikke maizena jævner, skal melet i nu. Rør til melet er helt opsuget, og begyndt at spæde til med vandet. Lad sovsen koge i 5 minutter, og smag så til med salt og peber.

Put kødbollerne i sovsen, og varm sovsen op. Serveres med ris – jeg bruger brune basmatiris.

Velbekomme

No Comments

Leave a Reply