Nu er Lucia død, skudt med en pebernød – ahh de gamle børnerim

Sidste år den 13 december, var der lucia optog på skolen. De 4 svenske tjejer sang smukt og gik hele skolen rundt og uddelte pepporkakor.
I dag vil jeg bage Lussekatter. Mmm, de er gode. Fantastisk alternativ til konfekt og længerevarende julebag spækket med natron, hjortetaksalt og andre ting man kun køber i December.
Der skal være masser af safran i, så de bliver rigtig gule. Atter engang er min indvandrerkiosk det rigtige sted for jule indkøb…. tror han tar en tyver for en lille æske med safran.

Opskrift:
75 g smør
6 dl sødmælk
50 g gær
850 g mel
1 æg
1 ½ dl sukker
1 g safran
1 tsk gurkemeje
25 g mandler
rosiner til pynt
æg til pensling
½ tsk fint salt

Smelt smørret og varm 5 dl af mælken sammen med den. Smuldr gæren i en skål, og opløs i mælkeblandingen. Pisk æg og sukker i inden mel og salt røres i. Kog 1 dl af mælken og opløs safran og kurkemeje i den. Stød smuttede mandler i en morter. Mælk og mandler æltes ind i dej.
Dej hæver lunt i 1 time. Tril små pølser af dejen og form dem til små “lussekatte” Efterhæv i 15 min, pensl med æg.
Bages ved 200 grader i ca 15 min.

Bonusviden: Lucia betyder “den lysende” på latin, og er navnet på en ung pige , der døde som martyr den 13. december år 304
Det med brødet og lysene på hovedet er en svensk tradition. De kårer hvert år, årets Luciapige….

Juletræet er pyntet. Har desværre ikke kunnet ta et billede. Jeg mangler er Bluetooth Dongle så jeg kan overføre billeder fra telefon til pc.

I morgen kommer mor til byen. Vi skal i tivoli og bagefter en tur på strøget. Glæder mig. Det er ikke så tit hun kommer herind. Hun vil ikke køre bil herinde (kan jeg nu godt forstå) og med alle de dyr hun plaffer hver weekend på jagt (se 4. december i mors blog, fnis) er der jo ikke meget tid til københavnerture.

Jeg har forsømt fitness på det groveste. Skal derhen torsdag. Har dog ikke taget på, og det er det vigtigste. Har jo en kjole der skal ku passes juleaften præ OG post julemiddag!

1 comments
  1. hejsa
    i må ha en rigtig dejlig juletur i morgen.Rigtig glædelig jul vil jeg også ønske dig og casper.
    Godt gået med træningen,bare hæng i
    knus tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om