Trick or treat

– eller på dansk. “Slik eller ballade” …. Det var i hvert tilfælde ordene der mødte mig, da jeg åbnede døren for en djævel og en vampyr, tidligere i dag. De havde deres hekse- og spøgelsesmødre med.
Jeg havde intet slik, og havde ikke lyst til ballade, så de måtte nøjes med hver 15 kroner i småt. Så fik jeg også ryddet ud i min pung 😉

Heldigvis var det kun et enkelt hold børn der fandt vej op til hoveddøren. Næste år, må jeg hellere huske at købe en pose karameller – i tilfælde der skulle komme flere. Halloween, bliver jo større og større for hvert år.

God uhyggelig aften til alle, og lad os nu slippe for at se flere græskar de næste 11 måneder!

12 comments
  1. De råbte “slik eller ballade” 😉 Men ellers var det fuldstændig efter bogen. Jeg har ikke så meget i mod at de gør det, det er jo super sjovt at klæde sig ud og se uhyggelige film osv. Dog blir jeg lidt træt af alt reklamehypet omkring det, og tema i TV2 osv.

 1. Man kan godt være lidt ambivalent over for denne nye tradition i Dannmark. Jeg har valgt at se det fra den hyggelige side og sætter selv græskar eller lanterner ud, når jeg har købt småslik. I aften var der tre hold udklædte (og en masse slik tilbage til husbonden og mig). De er dog blevet dårligere til at synge, end da mine egne børn var pionerer for Halloween – det er omkring 10 år siden. De havde samme sanglærer (med 5 års mellemrum), som gjorde et stor nummer ud af traditioner. Sammen med en anden Holte-lærer havde hun skrevet en dansk Halloween-sang, som børnene meget trofast sang mange år i træk. Desværre må de have fået en anden sanglærer nu 😉

  1. Det ku’ være man skulle sende en uopfordret ansøgning 😉

   Jeg synes det er hyggeligt med græskar og lanterner, i selve Halloween weekenden. Ingen tvivl om det. Det er supermarkedernes massive reklame, op til 4 uger i forvejen 🙂

   Det lyder dejligt at du og husbonden, har kunnet mæske jer i slik og uhygge, Conny.

 2. Jeg må indrømme at jeg bliver lidt irriteret hver gang der kommer børn og ringer på. De har været forbi her i Virum de sidste 3 år, et år ødelagde de vores dørklokke. Jeg føler mig uforberedt hver gang. Synes godt at forældrene kunne sende et memo ud om at deres børn vil komme rundt og tigge og at man forventes at tildele dem noget slik for deres ulejlighed, hvis man ikke ønsker hærværk udført på sin ejendom.

  1. Det er da ikke så fedt med hærværk, Trine-L. Det har jeg aldrig hørt om før. Det er da super irriterende.

   For mig er det fint med endnu en rasle-dag, udover fastelavn. Men de skal gøre noget ud af deres udklædning, og ikke bare komme dryssende og forvente noget slik. Sådanne to drenge, kom forbi for et års tid siden til fastelavn. Ingen udklædning, bare “har du slik”. 😉

 3. HELT enig med dig i, at al den græskar-højtids-markedsføring, der varer i 100 år, gerne måtte være noget mere afdæmpet. Ellers synes jeg egentlig, at de der græskar-lygtemænd er meget hyggelige, og jeg kan da godt forstå, at der er nogen, der gerne vil gå op i det og pynte op og alt muligt (at det næppe nogensinde bliver mig, er så en anden sag :-)), men jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sige til trick or treat-tingen. (Eller “gys eller guf”, som er den danske variant, jeg har hørt :-)). Har ikke givet det de store tanker – der har ikke været nogen forbi her i dag – men som du skriver, så er det mindste de kan gøre at klæde sig ordentligt ud.

 4. Der var også et par slik-eller-ballade-børn forbi her i går. Heldigvis fejrede vi børnefødselsdag og havde masser af slik i huset, så jeg gav dem gerne en håndfuld. De havde nemlig klædt sig godt og grundigt ud.
  Jeg er også en rigtig frøken skrap til fastelavn – er der bare en henkastet paryk eller maske, får de ikke noget som helst ved min dør.
  Græskarene elsker jeg, bare fordi de er flotte, farvestrålende og efterårsagtige. Det betyder mindre for mig, om de har ansigter eller ej, og det er ikke nødvendigvis lige til halloween, de er at finde her – de pynter bare godt op på hele efteråret.

 5. Her sier ungene “knask eller knep”. I gamle dager gikk norske unger julebukk. I romjulen kledde de seg ut, og så gikk de fra hus til hus og fikk småkaker og godteri. Det gjør de ikke lenger, – tradisjonen har dødd ut. I stedet har de adoptert halloween. Det har alltid vært sånn at tradisjoner kommer og går. Kanskje var det sånn at noen irriterte seg over de første ungene som gikk julebukk en gang for lenge, lenge siden. Så ble man vant til det, – og det ble regnet som en del av vår kultur. Om femti år slutter kanskje ungene å gå “knask eller knep”, og bytter det ut med noen annet, – og så er det noen som synes det er galt. Og sånn går det rundt og rundt med folkloretradisjonene.

  Her i huset var det lanterner på trappen og godteri i skålen. Velkommen skal de være.

  1. Takk for litt historie, Hege. Altid morsomt å høre hvordan tradisjoner er i andre land.
   Julebukk husker jeg ikke, så kansje det var lenge før min tid som barn, også ? Jeg bodde i Norge til jeg var 4, og fra jeg var 10-12 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om