Spunkens hofretter

20120312-123507.jpg

Jamen, altså. Flere har efterspurgt lidt opskrifter, på maden som Spunken får, og det kan jeg da godt dele. Det er ikke den store atomfysik, og der blir’ ofte af og til sprunget over hvor gærdet er lavest. Her er lidt af det han elsker.
Jeg vil mene at de fleste retter, kan spises af en baby fra 6-7 måneders alderen, men baby skal i de grovere retter, være i stand til at tygge med gummerne. Det er forskelligt, hvornår de kan det.

Morgenmad:

Havregrød, af 1 dl. vand og en lille slat fine havregryn, koges op. Evt. kan Holle’s grødpulver bruges, hvis det skal gå stærkt. Konsistensen skal være tynd, men ikke så tynd at den render… Hvis den blir’ alt for tyk, er der forstoppelsesfare.
Grøden puttes i en skål, og røres op med en halv teske kanel, hybenpulver eller brændenældepulver. Derefter puttes en teske fedtstof, i. Jeg bruger rapsolie eller en smørklat, når det er morgenmad.

Samme grødnummer, kan laves med hirse, quinoa, ris osv.

Nogen bruger modermælk eller erstatning, i grøden, men det lader ikke til at Spunken er så vild med det.

Han får altid vand i en kop, og et eller to stykker håndfrugt. Blød pære, banan, appelsinbåde eller lignende.

Frokost:

Til frokost, spiser han som oftest en halv skive rugbrød uden kerner. Det er skåret ud i små tern. Som pålæg, er det leverpostej, makrel i tomat eller torskerognsalat.

Torskerognsalaten, laves ved at ta’ en dåse torskerogn (Amanda laver en med det bæredygtige MSC mærke), en til to spiseskeer god økologisk mayonaise, en klat ketchup (ja, nemlig) og evt lidt finthakket dild.
På din egen mad, kan du kværne noget peber, og drysse med lidt flagesalt.

I hånden, får han agurkestænker, gulerødder, avocado eller lignende. Vand i kop.

Aftensmad:

Det er mere og mere vores mad, han får. Hvis det er kødmad, tar’ jeg noget af kødet, og blender det, med lidt vand. Derefter blander jeg det med kartoffelmos eller risgrød.

Kartoffelmosen, laver jeg af en bagekartoffel og en sød kartoffel. Begge i grove stykker, lige dækket af vand. De blir’ kogt bløde, og derefter blendet med lidt af kogevandet. Portionen holder til tre dage, og blir’ når den skal spises, blandet med en teske olivenolie, og evt. lidt timian, rosmarin eller andet grønt krydderi.

Et hit, har været kartoffelmos med hjemmelavet pesto (basilikum, pecorino, pinjekerner, olivenolie, hvidløg).

I går fik han risgrød, med to spsk. økologisk pastasovs…. Sovsen bestod af tomater, aubergine og lidt krydderier. Det var også et hit. Så man behøver ikke nødvendigvis at koge alle sovser selv… Bare vælg noget godt økologisk, uden højt saltindhold.

Han elsker fiskefrikadeller. Dem laver jeg af et kilo færdig fiskefars fra Aarstiderne, blandet med diverse grøntsager. Sidst var det revne gulerødder, forårsløg, hakkede østershatte og dild. Men alle grøntsager kan sikkert bruges, bare de er fint hakket.
Jeg mosede fiskedeller i risgrød, og dagen efter, fik han også bare ren delle i små bidder.

Resten af dellerne kan fryses, til senere brug.

Igen, får han agurk, gulerod eller lignende, i hånden.

;

Dessert:

To gange om dagen, får han lidt dessert. Det er frugtmos, af banan, fersken, mango el. Ofte fra glas, fra Semper. Jeg har dog også lavet frugtmos selv, men altså, kvaliteten er den samme, synes jeg. Det er selvfølgelig meget billigere at lave en ordentlig skudefuld selv, og fryse ned i små portioner.

Hans jerntilskud, blir’ blandet i frugten. Det er pulverjern, så det går nemt, og han kan ikke smage det.

20120312-123641.jpg

Det var lidt om Spunkens mad. I må endelig spørge, hvis der er mere I vil vide 🙂

11 comments
  1. Hvis du ikke laver grøden på MME får han så slet ikke mælk?
    Jeg spørger kun fordi det er min store frygt at L ikke få mælk nok – han er så også nogle måneder yngre, men jeg troede faktisk at Sundhedsstyrelsen anbefaler en vis mængde indtil en bestemt alder…

    1. Han bliver stadig ammet, Alice. Ret meget, enda, så han får rigeligt 🙂 Han har ikke opdaget at babyer ofte skærer ned på antal amninger, når de begynder på fast føde. Men altså, blir’ de ikke ammet, så sørger man selvfølgelig for at de får modermælkserstatning, op til de er 12 måneder.

      Sundhedsstyrelsen, har udgivet en bog, hvor der står noget mere om det. For mig har det bare ikke været relevant, da Spunken “babser” løs, endnu 🙂

        1. Nemlig. Det er den jeg har 🙂

          Jeg følger den ikke så meget mht daglige måltider.
          Spunken spiser morgenmad ved 9-10 tiden, frokost ved 12-13 tiden, frugt ved 17 tiden og aftensmad ved 18-19 tiden. Det passer fint, i hans rytme. Udover det, er der X antal amninger.

    1. Ha ha, ja, Sandra. Det kan være han blir’ den næste Claus Meyer 😉 Fnis.

      Hans hår er helt vildt. Nu får han det i øjnene, når vi er ude, så han skal snart ha’ en lillebitte studsning.

  2. Det kan godt være, at sønnike ikke er en sovetryne, men han er dælme sej til smagsvarianter!! Respekt for det – og morens mad-til-rollinger-fantasi.
    Tak for inspirerende og underholdende blog.

    1. He he. Han skal jo lære at spise rigtig mad, og ikke bare kedelig grød, så vi eksperimenterer på livet løs 🙂

      Jeg er glad for at du ka’ li’ at læse med. God søndag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om

Lørdagsbolleri

Jeg klager ikke over at fastelavsbollerne er at få hos bageren, længe før fastelavn. Især ikke når de…
Læs mere