Selvforsynende….på saftfronten

I sidste uge lavede jeg hyldebærsaft. Der skulle sure æbler i, og det har vi rigeligt af i haven. Min mor siger at det er vinteræbler og at de nok skal blive sødere, så det håber jeg da. Ellers er der rigeligt til solsorten.

Ud til villavejen, over tagterassen samt bagerst i haven har vi hyld. I år har de fået lov til at blive til bær, men lur mig om alle blomsterne til foråret ikke blir’ brugt til hyldeblomstsaft. Det smager mig bedre. Det er skønt at ha’ hyld i haven synes jeg. Længere oppe ad vejen er der nogen der har kæmpestore rønnebærtræer. De har ikke brugt bærene, og jeg overvejer om jeg skal banke på og spørge om jeg må plukke lidt til gelé. Der er ikke noget som rønnebærgelé til juleanden.

Hyldebærsaften kogte jeg efter Frk. Jensens opskrift, dog blev citronen skiftet ud af en lime. Det gjorde ingenting og jeg tror faktisk næste gang at jeg vil putte dobbelt så meget lime i for at få lidt mere friskhed.
40 klaser bær blev til lidt over en liter tyk sirupagtig saft. I aften skal der serveres et glas til risengrøden – jeg er nemlig så småt ved at komme i julestemning 😉

10 comments
  1. Det er altså bare ren idyl – bær og æbler fra *jeres egen* have forvandlet til lækker lækker saft. Uh, jeg vil også have hyld i min have! Og risengrød i aften! 😉 Min mand er ikke tilhænger af sidstnævnte, og derfor gider jeg sjældent at lave det.
    Dejlig tirsdag til dig! 🙂

    1. Jeg har aldrig forstået at der findes mennesker der ikke bryder sig om risengrød 😉 Du må lave det til dig og Liva, og spise manden af med nogle rugbrødsmadder. Hi hi.

      Hyld kan man sagtens købe i havecentre, så måske du kan plante sådan en fætter? De fåes også med røde blade, og de er bare så fine. Har overvejet om vi skulle ha’ sådan en i baghaven.

      Rigtig god tirsdag til dig og familien.

  2. Tillykke med jeres meget smukke hus, Therese. Det ser helt bedårende ud 🙂
    Hvor er det flot, at du midt i flytterodet kan afse tid til at udnytte havens frugter og bær. Jeg er overbevist om, at du må plukke alle de rønnebær, du har lyst til længere oppe ad vejen. Det er yderst sjældent, nogen plukker dem. Vi har også et par rønnebærtræer på landet. Jeg vidste ikke, man kunne bruge dem til gelé. Nu vil jeg prøve at undersøge, hvordan man laver det.
    Jeg vil lige sige, at hyldetræer spreder sig hurtigt i haven via fuglenes ekskrementer. Jeg må fjerne nogle skud i ny og næ, fordi de dukker op alle vegne.
    Jeg har netop hygget mig med læsning af dine tidligere indlæg. Dejligt, at jeres drøm er gået i opfyldelse 🙂 Jeg krydser fingre for, at I snart får solgt lejligheden.
    Klem til dig.

    1. Tusind tak, Lone.

      Jeg tror nok mit overskud har været et syndrom af “alt er bedre end at pakke flere kasser ud” .. 😉 Nu går den dog ikke længere, og vi må hellere se at få pakket de sidste sager ud, så Spunken kan få lidt mere plads at boltre sig på.

      Jeg får vist min sag for i haven, med både hyld og hjortetaktræ der spreder sig rundt over det hele. Men pyt. Det går nok alligevel, men tak fordi du siger det for det vidste jeg ikke om hylden.

      Kram tilbage til dig og dine

  3. Ih du får det til at virke så idylisk at være flyttet i hus, og giver mig helt dårlig samvittighed over, at jeg ikke får lavet noget som helst af vores have 😉
    Skal lige love for, at du giver den gas som (næsten) husejer – Du virker bare som en rigtig god husmor 😀

    1. Hi hi, tak Dottie. Som jeg skrev til Lone, så er det nok bare fordi jeg gerne vil lave alt andet end de kedelige ting, så den har ikke fået for lidt med syltning og bagning. Ha ha 🙂

  4. Åh et glas koldt hyldebærsaft det smager godt. Min far lavede altid hyldebærsaft om efteråret, den smagte supergodt, nu må jeg desværre nøjes med at købe den og det er ikke helt det samme.

    1. Nej det er ikke det samme at købe dem i butikkerne. Jeg køber også hyldeblomstsaft færdig, hvis jeg ikke selv har fået lavet, og det er bare ikke helt det samme. Men til foråret skal der produceres en masse hyldeblomstsaft, så må vi se om der overhovedet kommer bær til efteråret 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om

Lørdagsbolleri

Jeg klager ikke over at fastelavsbollerne er at få hos bageren, længe før fastelavn. Især ikke når de…
Læs mere