Sku’ det være en anden gang – af Sarah Skyt Persson

Reklame. Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget.

Originaltitel: Sku’ det være en anden gang
Bedømmelse: 3/6
Forfatter: Sarah Skyt Persson
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Genre: Samfundsroman, humor
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Køb bogen (reklamelink)


Da jeg læste pressebeskrivelsen af Sarah Skyt Perssons debutroman, fik jeg virkelig lyst til at læse den. Måske fordi det var en historie der foregik i Herning. Der kommer Kjærsten fra, og hans familie har en lang historie i Herning.
Drengenes oldefar, stiftede i sin tid en stor tæppefabrik i byen. Derfor er der ofte anekdoter fra den tid, og fra Herning, når vi er sammen med familien.
Kjærsten selv flyttede fra byen da han var 11, men jeg har alligevel hørt en del om hvordan byen var da han var barn. Jeg selv ved ikke meget om jyske byer, men de sidste 10 år sammen med en jyde, har da lært mig lidt om både geografien og det jyske “folk”.

Der var også noget ved beskrivelsen af bogen, der gav mig lyst til at komme i gang med at læse igen. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg har fundet det svært at læse bøger, samtidig med at livet er sket omkring mig. Små børn er heldigvis blevet til større børn, og nu kan jeg faktisk sidde en time uforstyrret i haven, med en bog i hånden.

Let læst, med nostalgiske tilbageblik

Bogen finder sted over en uge, omkring julefrokosten i Sydbank i Herning. Maria står fast i eget liv, efter et forlist forhold til sin – gifte – chef. Hun tænker tilbage på deres forhold, lægger en strategi for hvordan hun i stedet får fingrene i en single kollega og starter en familie op med ham.

Der er mange tilbageblik, både til tidligere hændelser i Sydbank og længere tilbage til Marias ungdom. Nogle af tilbageblikkene bringer minder til min egen ungdom, og det har været ret sjovt selv at sidde og mimre over 90’ernes byture og den slags.

Den mor…findes hun?

Marias mor har travlt med at blive bedstemor. Samtidig er hun enormt kontrollerende og pernitten. Det er svært at forestille sig en mor være SÅ emsig, men lur mig om det ikke godt kan eksistere. Når det handler om Marias tanker om sin mor, og ting der er blevet sagt, er bogen for alvor morsom.
Det er i det hele taget når det skrues op for humoren, at bogen er mest vellykket. Jeg tænker en smule tilbage til den måde jeg klukkede, da jeg i sin tid læste “Nynnes Dagbog” som klumme i Politiken. Der kommer glimt fra det samme univers her, synes jeg.

Personerne i bogen er nemme at holde af, og historien om kantinedamen der bliver taget i bedrageri eller kollegaen der underholder om parforhold og datterens skilsmisse, løfter bogen op.

Jeg sad ofte og blev irriteret på chefen. Ham den gifte mand, som Maria har en affære med. Arketypen på “den gifte mand der har en affære”. Temmelig karrikeret, men alligevel sådan beskrevet som man forventer.

Antiklimaks

4/5 af bogen handler om tiden op til julefrokosten. Men jeg synes ikke den sidste femtedel afslutter bogen som den fortjener. Den efterlader mig ikke med nogen “aaah, dét var godt” eller lyst til at heppe på Maria. Jeg er ikke sikker på at hun kommer videre, selv om hun selv giver udtryk for det. Jeg mærker ikke et gå-på-mod der får hende væk fra Sydbank og ud i livet. Det bliver lidt “meeeh”.

Min vurdering og “antal bøger”.

Jeg giver ikke bogen fuldt hus. Men jeg synes du skal læse den, hvis du mangler en hurtigt læst feriebog i den lette genre. Bogen er kun på 163 sider.

I næste weekend skal jeg til Herning, og jeg tror faktisk jeg kommer til at lægge mærke til et par ting når jeg er derovre. Sarah Skyt Persson er nemlig god til at beskrive med sit sprog, og jeg føler at jeg kender Herning en smule bedre nu.

“Sku’ det være en anden gang”, får 3 ud af 6 bøger, i mit ratingsystem. Det er en god bog, men også en hurtigt glemt bog. Maria som karakter, kunne jeg godt blive nysgerrig på. Måske ville hendes historie for alvor blive interessant, når hun rykker ud af Herning, og oplever større eventyr end dem i Sydbank og i hendes vante sociale kreds.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om

Læsehest

Bogudfordringen for januar, må siges at trække tænder ud. Jeg har det meste af måneden undgået krimien, som…
Læs mere
default_featured_image.jpg

Læsevejr

Efter 6,5 km frisk gåtur i det gode vejr (har optur, over at måle ruten op på nettet),…
Læs mere