Anders Kofoeds store bog om naturen

Reklame. Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget.

Originaltitel: Anders Kofoeds store bog om naturen
Bedømmelse: 5/6
Forfatter: Anders Kofoed
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Genre: Naturvidenskab,
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Køb bogen (reklamelink) Udkommer den 19. september, men kan forudbestilles.

Anders Kofoed, pressefoto, fotograf ukendt

Du kender sikkert Anders Kofoed fra tv, hvor han ofte udtaler sig om dyr og natur i “Go’ Morgen Danmark”. Han har også arbejdet i “Zoo”, på “Den blå planet” og “Danmarks Akvarium”.
For lang tid siden. Nok omkring 4 år siden, var jeg så heldig at overvære Anders Kofoed da han holdt et foredrag om havets dyr. Den indlevelse han havde, var helt utrolig. Man er ikke i tvivl om at han ved hvad han taler om, og ikke mindst at han brænder for det.
Det utrolige til det foredrag, var at se både børn og voksne – lige koncentrerede. Alle hørte efter. Man kunne ikke lade være.

Sådan har jeg også haft det som læser af hans nyeste bog. “Anders Kofoeds store bog om naturen”. Jeg stoler på hvert et ord han skriver. Jeg forbløffes og underholdes.
Bogen er indelt i 4 levesteder for dyr og planter.

  • Byen
  • Skoven
  • Haven
  • Søen

Hvert levested er derudover indelt i forår – sommer og vinter. For naturen har kun tre sæsoner, skriver Anders. De kan også kaldes opvågning, sex og søvn. Når vi er ved sex, så er bogen ikke bange for at beskrive dyrs forplantningsegenskaber – så læser du den for de mindre børn, kan du se frem til en del forklaring om “blomster og bier” 😉

Det levende og ligefremme sprog er herligt. Anders Kofoed giver mig virkelig lyst til at tage mine børn med ud i naturen og kigge på dyr og planter. Det behøver ikke at blive omstændigt, for vi kan sagtens hive fat i et afsnit om “Haven” og finde på projekter.

Jeg synes også det er genialt at inddrage byen, for der er meget natur omkring os. Det gør også bogen relevant for endnu flere, så det er bestemt ikke en bog en garvet “byboer” ikke kan eje.

Isaac kan læse nu, og sad og blev klogere på hasselmusen.

Mere chili på foderbrættet

Vidste du hvordan man kan slippe af med mus, rotter og egern på foderbrættet? Du rører chili i fuglefoderet. Jeg tænker måske enda man kan lave mejsekugler med chili. Fugle kan nemlig ikke smage det stærke i chili, og åbenbart påvirker det heller ikke deres fordøjelse – så det bliver ikke stærke hønseklatter hvis jeg fodrer hønsene med en stærk chili con carne.
Det vidste jeg ikke. Der er virkelig meget i den bog jeg ikke vidste jeg ville elske at vide. På kort tid er jeg blevet klogere på hvorfor rødkælken har store øjne, hvorfor blåmejser ikke skal spise for meget fedt og hvor gammel en gråkrage kan blive.

Der er virkelig meget i denne bog, jeg ikke vidste jeg ville elske at vide.

Et lille, enligt suk

Havde bogens fotos haft samme look, ville den få fuldt hus. Jeg ved godt at det ville have været en endnu større opgave at udgive bogen, hvis man samtidig skulle vente på at have held med at tage fotos af alle dyr og planter, beskrevet i bogen. Derfor er de fleste billeder fra en billedbank. Men havde Anders Kofoed haft en dygtig fotograf med “i lommen”, havde bogen været det bedste opslagsværk i sin kategori, der nogensinde var udgivet.

Jeg synes personligt du skal købe bogen. Giv den til alle du kender i julegave. Ethvert hjem vil blive rigere ved at have denne bog i bogreolen. Den vil blive brugt i årevis som opslagsværk, til at kigge i når der er børn på besøg og til godnatlæsning for videnbegærlige børn.

Har du ikke børn i familien, så køb den alligevel. For det er bestemt ligeså meget en bog til voksne, som til de yngre. Samtidig ér det bare hyggeligt at tage en stor, tung bog ud af bogreolen når man lige skal læse om et tusindben, frem for at søge på sin smartphone.

Bogen udkommer den 19. september

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om