Min mørke Vanessa

Reklame. “Min mørke Vanessa” er et modtaget anmeldereksemplar fra forlaget.

Indlægget er også en del af “Readathon”, hos “Bloggers by Heart”, hvor der hver dag i maj bliver anbefalet en bog til sommerens læsning.


Min mørke Vanessa

“Jeg forstår ikke, hvorfor han pludselig er så forandret. Nu føler jeg mig ikke engang sikker på, at han virkelig sagde: “Vi stopper her for denne gang“, eller måske betød “denne gang” noget helt andet, end jeg gik ud fra.
(….)
Du klarer det fantastisk,” siger han. “En dyb indånding mere, ikk? Det er okay hvis det gør ondt. Det holder hurtigt op. Bare en dyb indånding mere, ikk? Sådan. Det er dejligt. Det er så dejligt”

Ovenstående er fra første gang Jacob Strand og Vanessa Wye, har sex.


Elev møder lærer


Som 15 årig, lader Vanessa Wye sig forblænde af den 27 år ældre lærer, Jacob Strane. I starten er det “uskyldigt” flirteri, hvor Strane giver Vanessa spændende bøger hun kan læse i smug på sit kollegieværelse.

Hun bruger timer på hans kontor, og lytter til hans livsvisdom og kæmpe litterære viden. Han maler en ny virkelighed, for Vanessa, og efter let berøring og romantiske kys i kontorets mørke, gør han klar til næste etape. Køleskabet i hans hus er fyldt op af sodavand, fryseren er fuld af is og han køber en pyjamas med jordbærmønster. Gør hende tryg, forelsket og 100% sikker på at de to har en helt særlig historie.

“Me too” tidens svar på Lolita

En gribende og dybt foruroligende bog, der i to spor fortæller historien om den 15 årige Vanessa, og den 32 årige Vanessa der pludselig står midt i et “Me Too” drama, da andre unge kvinder anklager Jacob Strane for overgreb. “Men hun blev jo ikke selv krænket? De var jo forelskede!?”

Det er gribende at læse om Vanessas loyalitet til Jacob Strand. Han har i årevis manipuleret hende til at være hans, på godt og ondt.
Det former en 15 årig for livet, at “løbe ind i” en mand som ham.

Selvfølgelig er en af bøgerne Strand giver Vanessa, Vladimir Nabokovs novelle, Lolita. Den går igen i hele bogen, hvor Vanessa citerer den og “leger” sig ind i rollen som Dolores Haze.

Læs – træk vejret – læs videre

Flere gange har jeg måttet holde en pause. Det er en hård bog at læse, for man kan ikke undgå at blive påvirket af Vanessas historie og hvordan hendes voksne liv former sig, efter den ungdom hun har haft.

Bogen “Min mørke Vanessa” af Kate Elizabeth Russell, udkommer i morgen, den 14. maj fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

I morgen kan du læse en boganmeldelse hos “The Book Pit”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske du også vil synes om