Til sommer går turen til Norge. Bilferie til Norge – igen fristes man til at sige. Vi har stort set været deroppe hvert andet år siden børnene blev født, og jeg har derudover været deroppe et par gange uden dem. Det siger sig selv når man har familie i udlandet, at man gør en indsats for at se dem – også så børnene har et forhold til og et minde om deres norske rødder.
Igennem Norge eller Sverige?
Når vi kører nordpå, har vi på forhånd booket en overnatning halvvejs. Vi skal nemlig relativt højt op i landet, over 1300 kilometer, så vi kører cirka 8 timer hver dag.
Vores rute går igennem Sverige. Vi har nemlig erfaret at der i ferieperioden er meget tryk på den norske E6, og både vejarbejde og ulykker undervejs. Selv om GPS mener det er hurtigst at køre via Norge, undgår vi køkørsel og omveje ved at tage de svenske veje i stedet. Der er ikke så meget at kigge på – medmindre man har en kæmpe fyrretræsfetish – men trafikken glider let.
Mora ligger cirka halvvejs på ruten, så der har vi stoppet flere gange. Også i år har vi booket der. Vi har prøvet lidt forskelligt, men det bedste sted har været “Moraparken Dalarna”. Der har vi både prøvet at bo i en hytte samt hotelværelse. Morgenmaden er fin, og husker man myggesprayen er der også skønt at gå aftentur.
Hvad skal man huske?
Vi pakker i en ret lille bil, nu hvor familiecontaineren er blevet udskiftet med en lille Polo. Det plejer at gå an, men jeg leder efter en brugt tagboks og bøjler. Det kunne være fedt hvis det lykkedes at finde, men ellers går det nok. Bløde tasker, og så ellers fornuftigt tøj til al slags vejr. Vi får med garanti både regnvejr og solskin. Måske mest regn.
Det blå sygesikringskort er fint i Norge. Vi har ikke haft behov for at gå til læge, og siden jeg også har mit norske personnummer, vil jeg altid kunne bruge det deroppe. Smart. Vi har en rejseforsikring som dækker lidt af hvert der kan risikere at ske, samt vejhjælp til bilen.
Min bil kører på gammeldaws benzin, så hvordan ladeforholdene er deroppe ved jeg ikke. Men med tanke på at Norge har flere elbiler på vejene, end benzin og dieselbiler, er mit gæt at det er ganske fornuftigt.
Toldreglerne skal læses igennem. Alt efter hvilken grænseovergang man vælger, kan man være heldig at slippe for kontrol – men jeg vil aldrig anbefale at medbringe mere end man må ind i landet. Hverken sprut eller værdifulde sager. Gældende regler kan hurtigt googles.
Kør ordentligt ! – Der er HØJE bødetakster på alle trafikforseelser. Du får fx. en bøde på over 10.000 norske kroner, hvis du bruger mobiltelefon under kørsel. Ligeså er der en bøde på over 10.000 norske kroner hvis du bryder højre vigepligt eller kører over for rødt. Læs op på trafikreglerne, og kør pænt. Ellers bliver det hurtigt en dyr ferie.
Koster en agurk virkelig 100 kroner?
De sidste par gange jeg har været deroppe, har det faktisk ikke været dyrt at handle madvarer. Visse madvarer er samme priser eller lidt dyrere. Alkohol naturligvis, en del “eksotiske” grøntsager, kaffe og frugt.
Hvad du ikke skal regne med, er det samme økologiske udvalg som vi kender fra Danmark. Det handler delvis om udbud og efterspørgsel, men ganske enkelt også fordi Norges klima er mere råt, og råvarerne derfor er sværere at dyrke økologisk.
Men omregnet til danske kroner, er her lidt eksempler fra denne uges tilbudsaviser deroppe;
- Grillpølser – 30 nok/20 dkk
- Wasa knækbrød – 21 nok/14 dkk
- Frisk broccoli – 15 nok/10 dkk
- 1 kg ferske grillkoteletter – 100 nok/64 dkk
- 1 liter letmælk 24,50 nok/15,50 dkk
- Agurk (norsk) 28 nok/18 dkk
- Formalet kaffe til kaffemaskiner/filter 119 nok/77 dkk
- Olivenolie et sted mellem 70-120 nok/45-77 dkk
Nu håber jeg at du har fået mod på tanden til at pakke bilen og køre nordpå. Der er så uendeligt mange smukke steder at se og opleve, og jeg har kun set en lillebitte brøkdel selv.